HRS

niedziela, 26 maja 2013

Pikantny krem z marchewki


Zupa marchewkowa nigdy nie wzbudzała mojego zaufania, kojarzyła mi się z nudnym słodkawym smakiem idealnym tylko dla niemowląt. Jednak trafiłam na fajny przepis i postanowiłam przełamać swoje uprzedzenia. Było warto ! Imbir i chilii wydobyły głębie smaku, krem nabrał swojego wyrazu. Aksamitny, pikantny po prostu pyszny.






Składniki:

6 marchewek
2 cebule
3 ząbki czosnku
mleczko kokosowe
imbir
papryczka chilli
ok pół litra bulionu warzywnego
pieprz, sól do smaku


Przygotowanie:
1. Marchewki myjemy i obieramy, kroimy w talarki o średnicy 1 cm, cebulę i czosnek kroimy w drobne kawałki
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem po około 5 minutach dodajemy marchewkę, co jakiś czas mieszając. Gotujemy 10 minut. W między czasie ścieramy imbir.
3. Do warzyw  wlewamy bulion  i zostawiamy na małym ogniu, aż marchewka będzie całkowicie miękka na sam koniec gotowania dodajemy imbir.
4. Zdejmujemy zupę z gazu i dolewamy ok. pół puszki mleczka kokosowego oraz skrojoną papryczkę chilli. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

S M A C Z N E G O ! ! ! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...