HRS

piątek, 15 listopada 2013

Kluski leniwe

Jestem czasem tak leniwy, że nie chce mi się zrobić nawet leniwych :) W sumie, to jakoś za nimi nie przepadam, ale od czasu do czasu lubię zjeść. Ostatnio jadłem kilka lat temu, ale czas spróbować na nowo. Banalny przepis, szybkie wykonanie i można zjeść obiad. Kluski leniwe, bądź pierogi leniwe jak kto woli to nic innego jak połączenie twarogu z jajkiem i mąką.






Składniki:
- 150 g twarogu (półtusty)
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- masło do polania
- sól







Przygotowanie:
1. Do miski wrzucamy twaróg i rozgniatamy widelcem. (Można również przepuścić przez maszynkę, ale dla takiej małej ilości szkoda brudzić)
2. Do sera dodajemy szczyptę soli, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy.
3. Wysypujemy trochę mąki na blat i formujemy ruloniki. Tniemy w rąby.
4. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
5. Wrzucamy na gotującą się wodę kluski leniwe i gotujemy ok. 3 min. od momentu wypłynięcia.

S M A C Z N E G O ! ! ! 


2 komentarze:

  1. Próbowałam je zrobić i wyszły :) Bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły super.Bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...