HRS

piątek, 10 stycznia 2014

Kapuśniak na żeberkach

Zimy za oknem brak, ale rozgrzać się w te chłodne dni też można. A czym się rozgrzać od wewnątrz? Kapuśniak, to doskonała propozycja. Robiłem ostatnio żeberka (przepis też będzie) i jako dodatek chciałem dać kapustę kiszoną. Jako, że kupiłem jej dużo, a wywaru z żeberek zostało, to szkoda było wylewać, więc zrobiłem przepyszny kapuśniak.






Składniki:
- ok. 500 g żeberek
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 pomidor
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4-5 ziemniaków
- 1 kiełbasa podwędzana
- 6 ziaren pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki kminku
- sól
- majeranek
- 1 liść laurowy

Przygotowanie:
1. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze części. Solimy i wrzucamy do gorącej wody (żeberka miały być dodatkowym daniem, więc aby były soczyste wrzuciłem do gorącej wody).
2. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce warzywa: marchewkę i pietruszkę oraz pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
3. Na patelni szklimy cebulkę, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i podsmażone dodajemy do wywaru.
4. Do całości dodajemy czosnek, pokrojoną drobniej kapustę kiszoną oraz pomidora.
5. Całość gotujemy ok. 30 minut. Wyjmujemy żeberka i kroimy w kosteczkę. Znów wrzucamy do garnka.
6. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
7. Łączymy zupę z ziemniakami, przyprawiamy solą, pieprze, kminkiem i majerankiem.
8. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, ale nic nie zaszkodzi zjeść ją od razu.

S M A C Z N E G O ! !  !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...